Povijest - Kaštel Drivenik
    Grad Drivenik prvi put spominje se 1228. godine kao jedan od supotpisnika Vinodolskog zakonika. Smješten je kod naselja Drivenik u Vinodolu, između dva brda na visokom brijegu "Glavica" (181 m), na čijem vrhu kao kruna stoji izgrađen kaštel.

    Od 13. st. u kaštelu je sjedište župne uprave, a dolaskom Frankapana tu je rezidencija feudalčeva izaslanika-satnika.U 16. st. Kaštel je povećan i po sustavu renesansnih utvrda dobio okrugle kule. Od 1577. godine gradom upravljaju Zrinski. Poznato je da su 1607. godine Turci prodrli u Vinodol. Mirno su se šetali ispod gradskih zidina po driveničkim vinogradima, no kad im se "gradska gospa" nasmijala oni navališe i popališe grad. Drivenikom su upravljali Frankopani i kasnije Zrinski, a nakon njihove urote i smaknuća doživljava sudbinu ostalih općina. Izgradnjom ceste koja od 1746. godine povezuje Novi Vinodolski s Bakrom, stanovnišvo se, privučeno zaradom, spušta s brijega u dolinu, te se uz cestu razvija današnji Drivenik.


    špilja ili pećina (njemački), pećina, prirodna šupljina u Zemljinoj kori koja se od otvora pruža horizontalno. Nastala je mehaničkim i kemijskim djelovanjem vode u različitim geološkim podlogama. Najzanimljivije su, kako postankom, tako i po živom svijetu koji u njima obitava, krške špilje. U Hrvatskoj su najpoznatije i turistički uređene špilje Veternica (Zagreb), Cerovačke špilje (Gospić), Vranjača (Split), Manita peć (Starigrad).