Zanimljivosti o - Stari grad Ozalj


  Thurn und Taxis

  Ekstravagantni plemići Thurn und Taxis iz njemačkog Regensburga u svojem su vlasništvu imali cijelu zbirku dvoraca. No njih su zanimali samo čudesni dvorci veličanstvenih pogleda jer je veličanstveni pogled upravo onaj detalj koji dvorcu daje potpunu ljepotu. Upravo iz tog razloga svojoj zbirci dodali su Stari grad Ozalj.  Legenda o podzemnom prolazima

  Legenda kaže da se ispod Starog grada Ozlja nalazi mreža tajnih podzemnih prolaza kojima se u slučaju opasnosti moglo izaći iz Grada. Prolazi su, navodno, bili tako veliki da je njima mogao proći konjanik na konju i izaći nekoliko kilometara dalje od Starog grada.  U prizemlju palasa nalazi se predvorje i spavaća soba s ostacima kamina i vrijednim zidnim freskama vjerskog sadržaja, što se rijetko može naći u svjetovnim prostorijama naših feudalnih dvorova. Iz spavaće sobe i predsoblja vode vrata u veću prostoriju, koja je vjerojatno služila kao dnevni boravak. I ovdje su na zidovima pronađeni oštrim predmetom urezani natpisi na glagoljici i na latinskom jeziku iz 16. i 17. stoljeća, što je također kuriozitet svoje vrste. Na katu se nalazi veliko predsoblje i samo jedna velika dvorana koja je vjerojatno služila za svečanosti. Pretpostavlja se da su u toj dvorani čak sedam dana svadbovali Nikola Šubić Zrinski i slavni mu praunuk ban Petar Zrinski.

  U dvorištu se pak nalazi povijesni grb svih Frankopana, koji prikazuje dva lava kako lome kruh, odnosno 'Leo qui vocatur Fragapane'. Taj grb spominjemo jer se kroz povijest spominju tri potpuno odvojene loze Frankopana, koje nisu bile u nikakvom srodstvu, a nalazile su se u Rimu, na otoku Krku i u Furlaniji. Naša se loza nazivala Frankopan, a talijanska Frangipani (Rim, Furlanija) i s vremenom su sve više počeli kontaktirati, ponajviše politički i zbog posjeda, kao da su krvno srodstvo. U 15. stoljeću čak su jedni druge nazivali rođacima i u oporukama pisali da ako ne budu imali svoje potomke, sve posjede ostavljaju drugim dvjema lozama.


     Za Dan grada Ozlja izabran je 30. travnja, kao spomen za 1671. godinu i pogubljenje dvojice tada najvećih hrvatskih plemića– Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana – zbog pobune protiv bečkog apsolutizma.
  jama , duboka, pretežno vertikalna ili strma, prirodna šupljina u otopivim stijenama (vapnenac, dolomit). Nastaje i razvija se od dubokih pukotina uz pojačanu koroziju i mehaničko razaranje vode koja ponire u dubinu krša. U dnu jama mogu se javiti stalni ili povremeni vodeni tokovi. Najdublja svjetska jama je Voronja (također Krubene) u Gruziji, duboka 1830 m (prema novim mjerenjim više od 2000 m). Najdublje hrvatske jame: sustav Lukina jama–Trojama (Hajdučki kukovi, Sjev. Velebit), duboka 1392 m (13. na svijetu) i Slovačka jama (Mali kuk, Sjev. Velebit), duboka 1320 m (18. na svijetu).