Zanimljivosti o - Stari grad Ribnik  Medna staza Ribničke doline, prva poučna pčelarska staza u Hrvatskoj

  U listopadu 2012. godine otvorena je Medna staza Ribničke doline, koja je ujedno i prva poučna pčelarska staza u Hrvatskoj. Uzduž cijele staze, koja počinje pokraj Staroga grada, nalaze se informacijske ploče, društveni pčelinjak i botanički vrt medonosnog bilja s odmorištem, a dok se odmarate, na pločama možete pročitati da su prvi moderni pčelinjaci u ovome kraju napravljeni još 1920-ih.  Časopis Vijenac - Broj 224, 3. listopada 2002. ISSN 1330-2787

  U kolovozu je u starom gradu Ribniku pokraj Karlovca potpisan ugovor između princeze Ingrid Frankopan i općine Ribnik o kupnji dvorca. Iako se proteklih tjedana govorilo o tome kako se stari Frankopani vraćaju u Ribnik, to nije sasvim točno. Naime, princeza Frankopan zapravo nije potomak stare hrvatske povijesne obitelji. Njezino je pravo prezime po mužu de Lupis, a on je prezime Frankopan uzeo, a ne stekao. Ta obitelj danas živi u Engleskoj i imaju dva sina, Lovru i Nikolu. Pravi Frankopani, odnosno njihovi potomci, danas se zovu Frangepani i žive u Italiji.

  Vjeruje se da je Ribnik u 15. stoljeću sagradio Bernardin Frankopan i da su na cijelom kompleksu najvrednije upravo gradnje iz te faze. Kao posebna i vrlo zanimljiva rijetkost u dvorcu su sačuvani zahodi izgrađeni u doba Frankopana. Kako su zahodi u 15. stoljeću bili veliki luksuz u hrvatskim kontinentalnim krajevima, mogli su si ih priuštiti samo najbogatiji. A Frankopani su to doista i bili. Zahoda je sačuvano šest. Zanimljivo je da svaki od njih ima pretprostor u koji se ulazi kako boravak u sobi ne bi bio ometan mirisima i zvukovima iz zahoda. I ne samo to! Ulaz u pretprostor zahoda krasi vrhunski klesan gotički portal. Umjesto zahodske školjke, na povišenju uza zid, nalazi se kamena klupa s rupom na sredini. Odvod je kanalizacijski riješen u šanac oko dvorca. Na jednom mjestu dva su zahoda spojena u isti kanalizacijski otvor. Takva praktična rješenja, nastala kao rezultat visokog standarda stanovanja i higijene plemstva u to doba, zacijelo su bila iznimna u 15. stoljeću. A još je rjeđi slučaj da su nam ostala sačuvana, kao u Ribniku.


  utvrda ili tvrđava , obrambeni objekt u kojem je smještena vojna posada radi nadzora nekoga šireg prostora ili sklanjanja stanovništva u slučaju neprijateljskog napada; isto što i fortifikacija. Isprva su utvrde građene od kolja (palisade), pruća i zemlje, ali gdje je bilo pogodno i od kamena (gradine). Poslije se grade veliki bedemi koji okružuju i goleme gradove (najveći su Babilon i kineski Xi’an), pa se pojam utvrde vezuje samo uz dodatno utvrđena i opremljena mjesta na tim zidinama. Obično građene na dominantnom položaju, također i kao mjesto stanovanja feudalca i njegove pratnje, postupno i kao središte sudbene vlasti, s okolnim obrtničkim i poljoprivrednim aktivnostima, utvrde se često šire u više prstenova zahvaćajući nova predgrađa, te se iz takvih utvrda razvija i većina današnjih povijesnih gradova.