Zanimljivosti o - Stari grad Ribnik  Medna staza Ribničke doline, prva poučna pčelarska staza u Hrvatskoj

  U listopadu 2012. godine otvorena je Medna staza Ribničke doline, koja je ujedno i prva poučna pčelarska staza u Hrvatskoj. Uzduž cijele staze, koja počinje pokraj Staroga grada, nalaze se informacijske ploče, društveni pčelinjak i botanički vrt medonosnog bilja s odmorištem, a dok se odmarate, na pločama možete pročitati da su prvi moderni pčelinjaci u ovome kraju napravljeni još 1920-ih.  Časopis Vijenac - Broj 224, 3. listopada 2002. ISSN 1330-2787

  U kolovozu je u starom gradu Ribniku pokraj Karlovca potpisan ugovor između princeze Ingrid Frankopan i općine Ribnik o kupnji dvorca. Iako se proteklih tjedana govorilo o tome kako se stari Frankopani vraćaju u Ribnik, to nije sasvim točno. Naime, princeza Frankopan zapravo nije potomak stare hrvatske povijesne obitelji. Njezino je pravo prezime po mužu de Lupis, a on je prezime Frankopan uzeo, a ne stekao. Ta obitelj danas živi u Engleskoj i imaju dva sina, Lovru i Nikolu. Pravi Frankopani, odnosno njihovi potomci, danas se zovu Frangepani i žive u Italiji.

  Vjeruje se da je Ribnik u 15. stoljeću sagradio Bernardin Frankopan i da su na cijelom kompleksu najvrednije upravo gradnje iz te faze. Kao posebna i vrlo zanimljiva rijetkost u dvorcu su sačuvani zahodi izgrađeni u doba Frankopana. Kako su zahodi u 15. stoljeću bili veliki luksuz u hrvatskim kontinentalnim krajevima, mogli su si ih priuštiti samo najbogatiji. A Frankopani su to doista i bili. Zahoda je sačuvano šest. Zanimljivo je da svaki od njih ima pretprostor u koji se ulazi kako boravak u sobi ne bi bio ometan mirisima i zvukovima iz zahoda. I ne samo to! Ulaz u pretprostor zahoda krasi vrhunski klesan gotički portal. Umjesto zahodske školjke, na povišenju uza zid, nalazi se kamena klupa s rupom na sredini. Odvod je kanalizacijski riješen u šanac oko dvorca. Na jednom mjestu dva su zahoda spojena u isti kanalizacijski otvor. Takva praktična rješenja, nastala kao rezultat visokog standarda stanovanja i higijene plemstva u to doba, zacijelo su bila iznimna u 15. stoljeću. A još je rjeđi slučaj da su nam ostala sačuvana, kao u Ribniku.


  dvorac , neutvrđeni reprezentativni stambeni objekt građen najčešće izvan gradova i namijenjen povremenom, ladanjskom boravku vlasnika; do XVI. st. ima obrambeni karakter. Takav tip objekta grade pripadnici vladajućeg sloja od antike (villa rustica) preko razdoblja feudalizma do kraja XIX. st. Dvorac se redovito nalazi na istaknutim točkama posjeda, unutar vrta, parka s paviljonima, glorijetama, ukrasnim fontanama, skulpturama; njemu pripadaju i gospodarske zgrade, obično sa stajama za konje, što sve zajedno tvori jedinstvenu građevnu i estetsku cjelinu. Dvorac se kao raskošan arhitektonski tip objekta javio u doba renesanse, a naročito urešene i dimenzijama velike oblike dobiva u razdoblju baroka. Reprezentativna namjena uvjetuje vanjski izgled i unutarnji prostorni raspored (dekorativno raščlanjena pročelja, impozantna stubišta, svečane dvorane s ogledalima i drugim ukrasima, bogato dekorirane galerije, a neki dvorci imaju čak i kazališta, kupelji i dr.) Poznati su renesansni dvorci u Francuskoj (u dolini rijeke Loire), Njemačkoj (Nymphenburg, Sanssousi), Austriji (Schönbrunn), Engleskoj (Osterley, Glamis), Italiji (Belvedere u Frascatiju, Villa Rotonda), a u Hrvatskoj dvorci u Hrvatskom zagorju, sjevernoj Hrvatskoj, renesansni ljetnikovci na području Dubrovačke Republike i stancije u Istri.