Zanimljivosti o - Kaštel Petrapilosa    Veliki požar Kosmatog kaštela

    Oko 1620. godine Kosmati kaštel doživio je veliki požar. Legenda kaže da je vlasnik kaštela na konju izašao iz dvorca i počeo bičevati seljake koji su radili i popravljali opkop oko dvorca. Ljutiti seljaci uhvatili su bahatog konjanika, srušili ga s konja i po kratkom postupku odsjekli mu glavu, da bi potom zapalili cijeli dvorac.

    Srednjovjekovni zahod

    Skrenete li od ulaza desno, uz unutrašnju stranu vanjskog bedema strmim uskim prolazom dolazite do srednjevjekovnog zahoda. Kamena ploča sa rupom u sredini kazuje nam o vrlo visokom stupnju higijene u srednjevjekovnom razdoblju istarskog poluotoka.


    špilja ili pećina (njemački), pećina, prirodna šupljina u Zemljinoj kori koja se od otvora pruža horizontalno. Nastala je mehaničkim i kemijskim djelovanjem vode u različitim geološkim podlogama. Najzanimljivije su, kako postankom, tako i po živom svijetu koji u njima obitava, krške špilje. U Hrvatskoj su najpoznatije i turistički uređene špilje Veternica (Zagreb), Cerovačke špilje (Gospić), Vranjača (Split), Manita peć (Starigrad).