Zanimljivosti o - Kaštel Petrapilosa    Veliki požar Kosmatog kaštela

    Oko 1620. godine Kosmati kaštel doživio je veliki požar. Legenda kaže da je vlasnik kaštela na konju izašao iz dvorca i počeo bičevati seljake koji su radili i popravljali opkop oko dvorca. Ljutiti seljaci uhvatili su bahatog konjanika, srušili ga s konja i po kratkom postupku odsjekli mu glavu, da bi potom zapalili cijeli dvorac.

    Srednjovjekovni zahod

    Skrenete li od ulaza desno, uz unutrašnju stranu vanjskog bedema strmim uskim prolazom dolazite do srednjevjekovnog zahoda. Kamena ploča sa rupom u sredini kazuje nam o vrlo visokom stupnju higijene u srednjevjekovnom razdoblju istarskog poluotoka.


    jama , duboka, pretežno vertikalna ili strma, prirodna šupljina u otopivim stijenama (vapnenac, dolomit). Nastaje i razvija se od dubokih pukotina uz pojačanu koroziju i mehaničko razaranje vode koja ponire u dubinu krša. U dnu jama mogu se javiti stalni ili povremeni vodeni tokovi. Najdublja svjetska jama je Voronja (također Krubene) u Gruziji, duboka 1830 m (prema novim mjerenjim više od 2000 m). Najdublje hrvatske jame: sustav Lukina jama–Trojama (Hajdučki kukovi, Sjev. Velebit), duboka 1392 m (13. na svijetu) i Slovačka jama (Mali kuk, Sjev. Velebit), duboka 1320 m (18. na svijetu).