Zanimljivosti o - Arboretum LisičineTjedan Botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske

    Tjedan Botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske organiziran je od strane Hrvatskog Botaničkog društva.


    U Hrvatskoj je prvi put od 30. svibnja do 4. lipnja 2011. organiziran Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma, u organizaciji Sekcije botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva. Članovi Sekcije su arboretumi Opeka - koji je status zaštićenog objekta parkovne arhitekture dobio 1947. - Trsteno (1948) i Lisičine. Nadalje, to su Velebitski botanički vrt “Sjeverni Velebit” (zakonom zaštićen 1969), Farmaceutski botanički vrt “Fran Kušan” Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu (1969), Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta također u Zagrebu (1971), Biokovski botanički vrt Kotišina “Biokovo” (1984) i Školski botanički vrt “Ostrog” u Kaštel Lukšiću (1986). Slijede još Botanički vrt na Lokrumu Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Primorski botanički vrt Prirodoslovnog muzeja Rijeka i Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.


    Tjedan je započeo simpozijem u paviljonu Botaničkog vrta PMF-a, kojega je otvorila pročelnica Sekcije mr.sc. Biserka Juretić, voditeljica Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu i predstavnica Hrvatske u Europskom konzorciju botaničkih vrtova koji je pak sastavnica Svjetske udruge botaničkih vrtova (BGCI).

    Uvodna predavanja na Simpoziju održali su direktorica globalnih programa u BGCI Suzanne Sharrock iz Londona te Jože Bavcon, slovenski predstavnik u Europskom konzorciju i upravitelj 200 godina starog Botaničkog vrta ljubljanskog Sveučilišta. Izlaganja su o svojim vrtovima održali i svi predstavnici hrvatskih botnaičkih vrtova i arboretuma – članovi Sekcije HboD-a. Tom prigodom otvorena je i izložba o hrvatskim botaničkim vrtovima i arboretumima. Tijekom Tjedna u svim uključenim vrtovima i arboretumama odvijala su se raznovrsna besplatna događanja, predavanja, radionice, stručno vođeni obilasci, prigodne predstave i koncerti, koje je posjetilo mnoštvo građana.    špilja ili pećina (njemački), pećina, prirodna šupljina u Zemljinoj kori koja se od otvora pruža horizontalno. Nastala je mehaničkim i kemijskim djelovanjem vode u različitim geološkim podlogama. Najzanimljivije su, kako postankom, tako i po živom svijetu koji u njima obitava, krške špilje. U Hrvatskoj su najpoznatije i turistički uređene špilje Veternica (Zagreb), Cerovačke špilje (Gospić), Vranjača (Split), Manita peć (Starigrad).