Zanimljivosti o - Dvorac Severin na Kupi  Nedaleko od sela Severina prolazi i slijepa željeznička pruga. Ona je prije 2. svjetskog rata djelomično izgrađena od Vrbovskog do Zdihova i trebala je biti izgrađena do Črnomelja u susjednoj Sloveniji. Zbog rata projekt je stao te nikada nije nastavljen.
  1850. godine u grad je upala skupina razbojnika s namjerom da otme novac i ostale vrijednosti, ali je nakon vatrenog okršaja s gradskim oružnicima jedan razbojnik poginuo, drugi bio teško ranjen, a ostali su pobjegli praznih ruku.
  1776. godine Severin prima povelju kraljice Habsburške Monarhije Marije Terezije uz privilegije, te postaje sjedište prostrane Severinske županije, koja je obuhvaćala Pokuplje južno od Kupe, Gorski kotar i dio Hrvatskog primorja s Rijekom. Severinsku županiju ukinuo je kralj i car Josip II Habsburg 1786. godine.
  Severin se nekad nazivao Lukovdol, kako se i danas naziva obližnje selo poznato kao rodno mjesto velikoga hrvatskog pjesnika tragične sudbine – Ivana Gorana Kovačića.
  Poštanska marka izdana 1993. u čast Ivana Gorana Kovačića.  jama , duboka, pretežno vertikalna ili strma, prirodna šupljina u otopivim stijenama (vapnenac, dolomit). Nastaje i razvija se od dubokih pukotina uz pojačanu koroziju i mehaničko razaranje vode koja ponire u dubinu krša. U dnu jama mogu se javiti stalni ili povremeni vodeni tokovi. Najdublja svjetska jama je Voronja (također Krubene) u Gruziji, duboka 1830 m (prema novim mjerenjim više od 2000 m). Najdublje hrvatske jame: sustav Lukina jama–Trojama (Hajdučki kukovi, Sjev. Velebit), duboka 1392 m (13. na svijetu) i Slovačka jama (Mali kuk, Sjev. Velebit), duboka 1320 m (18. na svijetu).