Zanimljivosti o - Dvorac Severin na Kupi  Nedaleko od sela Severina prolazi i slijepa željeznička pruga. Ona je prije 2. svjetskog rata djelomično izgrađena od Vrbovskog do Zdihova i trebala je biti izgrađena do Črnomelja u susjednoj Sloveniji. Zbog rata projekt je stao te nikada nije nastavljen.
  1850. godine u grad je upala skupina razbojnika s namjerom da otme novac i ostale vrijednosti, ali je nakon vatrenog okršaja s gradskim oružnicima jedan razbojnik poginuo, drugi bio teško ranjen, a ostali su pobjegli praznih ruku.
  1776. godine Severin prima povelju kraljice Habsburške Monarhije Marije Terezije uz privilegije, te postaje sjedište prostrane Severinske županije, koja je obuhvaćala Pokuplje južno od Kupe, Gorski kotar i dio Hrvatskog primorja s Rijekom. Severinsku županiju ukinuo je kralj i car Josip II Habsburg 1786. godine.
  Severin se nekad nazivao Lukovdol, kako se i danas naziva obližnje selo poznato kao rodno mjesto velikoga hrvatskog pjesnika tragične sudbine – Ivana Gorana Kovačića.
  Poštanska marka izdana 1993. u čast Ivana Gorana Kovačića.  kaštel (latinski), antičko rimska utvrda ili manji utvrđeni vojni tabor, poglavito uz linije obrambenog limesa. U srednjem vijeku samostalna utvrda ili pojedini objekt (kula) u nekome utvrđenom kompleksu. Često označava i grad (burg) ili naselje podignuto uz grad odnosno neki drugi utvrđeni objekt. Kaštele su u vojno-obrambene svrhe podizale plemićke obitelji, crkvene ustanove i državna vlast. U hrvatskim krajevima kašteli u doba turskog osvajanja gube prvotno feudalno obilježje i uklapaju se u pogranični vojno-obrambeni sustav.